Hírek

Kormányzati adattrezor szolgáltatás szünetelése

A kormányzati igazgatási szünet elrendeléséről és a kormányzati igazgatási szünetre alkalmazandó veszélyhelyzeti szabályokról szóló 369/2022. (IX. 29.) Korm. rendelet hatályát a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt-re (NISZ Zrt.) is kiterjesztették. Ebből adódóan a Kormányzati Adattrezor (továbbiakban: KAT) szolgáltatás 2022. december 27-től 2023. január 6-ig szünetel. Ez idő alatt a mentések beküldése és kiadása nem lehetséges.

Rendkívüli esetben, amennyiben egy informatikai rendszer sérülése miatt az adatok azonnali helyreállítására van szükség, és a helyreállítás más módon nem lehetséges, az Elektronikus Ügyintézési Felügyelet (továbbiakban: Felügyelet) által kiadott engedély alapján a KAT teljesíti a mentések rendkívüli kiadását.

Az igazgatási szünet alatt a Felügyelet működése folyamatosan biztosított, ezért az ez idő alatt esetlegesen beérkező adattrezor mentés kikéréseket a megszokott módon, a Felügyelet hivatali tárhelyére (rövid név: EUF, KRID: 524741381) történő megküldéssel lehet kezdeményezni. Egyéb tájékoztatást igénylő kérdésben az euf@dmu.gov.hu elérhetőségen is állunk rendelkezésre.

 A KAT 2023. január 9-től a megszokott módon üzemel.

A korábbi e-ügyintézési tájékoztató portált végleg leváltja a magyarorszag.hu

2022. december 16-án végleg megszűnik a 2000-es évek elején indult korábbi magyarorszag.hu. A régi oldal megszüntetése nem befolyásolja a 2020 februárjának végén megújult magyarorszag.hu portál működését. A központi e-ügyintézési felületen továbbra is minden, az elektronikus ügyintézéshez kapcsolódó szolgáltatás és fontos információ zavartalanul elérhető lesz az állampolgárok és a vállalkozások számára.

Felügyeletet érintő szervezeti változások

A kormányzati struktúrát érintő szervezeti változások következtében az Elektronikus Ügyintézési Felügyelet 2022. szeptember 1. napjától - a Digitális Magyarország Ügynökség Zártkörűen Működő Részvénytársaság kijelöléséről és egyes feladatainak meghatározásáról, valamint a nemzeti informatikai és e-közigazgatási tevékenység összehangolt biztosításával összefüggő részletszabályokról szóló 307/2022. (VIII. 11.) Korm. rendelet 9. §-a alapján -  a Digitális Magyarország Ügynökség Zrt. szervezeti egységeként működik a továbbiakbanA Felügyelet új elérhetőségei az Elérhetőségek fül alatt találhatóak.

Interjú az Elektronikus Ügyintézési Felügyelet vezetőjével

e-Papír szolgáltatás használata, RNY lekérdezése, ÁNYK kivezetése, a többi között ezeket ellenőrzi 2022-ben az Elektronikus Ügyintézési Felügyelet

Rendkívüli adattrezor mentés elrendelése 

Az orosz-ukrán konfliktus nyomán kiéleződött nemzetközi helyzetre való tekintettel hazánknak lépéseket kell tennie a biztonság megőrzése érdekében, melynek kiemelten fontos eleme az állami informatikai rendszerek biztonságának garantálása. Az állami érdekű informatikai rendszerek adatainak biztonságát szolgáló Kormányzati Adattrezor kiemelt szerepe, hogy kritikus helyzetben is megvalósuljon az állam működőképességének folyamatos és permanens biztosítása, valamint a nemzeti adatvagyon megőrzése és rendelkezésre állása.

Magyarország élen jár a digitális vízgazdálkodás területén

A Belügyminisztérium és az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetői és munkatársai 14 ország - Algéria; Angola; Bosznia-Hercegovina; Egyiptom; Jemen; Kambodzsa; Kirgizisztán; Kuba; Palesztína; Paraguay; Sierra Leone; Szaúd-Arábiai Királyság, Uganda - és az ENSZ képviselőivel folytattak tárgyalásokat az aszálymonitoring és -előrejelző rendszer adaptációs lehetőségeiről.

Tájékoztató az ÁNYK űrlapbenyújtási-támogatási szolgáltatás kivezetésével kapcsolatban

2022. január 1-től az elektronikus ügyintézés részletszabályairól szóló 451/2016. (XII.19) Korm. rendelet kivezeti az ÁNYK űrlapbenyújtás-támogatási szolgáltatást.

Koronavírus tájékoztatás

A koronavírus okozta járványügyi helyzetre való felkészülés, valamint az elektronikus ügyintézéshez kapcsolódó állami informatikai rendszerek vészhelyzetben történő működtetésének biztosítása érdekében a Kormányzati Adattrezorral kapcsolatos mentési kötelezettség vonatkozásában soron kívüli betárolással kapcsolatos intézkedések.